Değerli okuyucularımız

Uzman psikolojik danışman Mustafa Serdar ispir
Diğer Yazıları
Değerli okuyucularımız;
Hepimiz gündelik yaşantılarımızda çeşitli sorunlarla karşılaşır ve bu sorunları kendi çatışma becerilerimiz ile çözmeye çalışırız. Kimimiz köken ailelerimizden getirmiş olduğumuz becerilerle, kimilerimiz ise destek alarak bu süreci tamamlar ve yaşamımıza devam ederiz.

Ben bugün sizlere destek türlerinden birisi olan Psikolojik Danışma sürecinden bahsedeceğim.
Alan taraması yapıldığında pek çok farklılıkta tanımlamalar ile karşılaşırız fakat en temel tanımlama ile Psikolojik Danışma; gündelik hayatlarında zorluklar yaşayan, karşılaştıkları problemler ile baş etmede sorunlar yaşayan bireylerin, ailelerin ve grupların bu durumlarından kurtulmalarına, hedeflerine ulaşmalarında ve problemler karşısında güçlü yanlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen profesyonel kişilerce yapılan, profesyonel bir hizmettir. Süreci yürüten kişinin unvanı Psikolojik Danışman ve sürece dahil olan kişiye Danışan denir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Psikolojik Danışma sürecine ilişkin bakış açısı yıllar içerisinde daha olumlu ve kabullenici bir hal almıştır çünkü insanlar kendilerini yargılamadan objektif ve empatik bir şekilde dinleyen, gizlilik etik ilkelerine bağlı olarak kendi yaşantılarında en yakınlarına anlatamadıkları sorunları anlayabilecek insanlara ihtiyaç duymaya başladılar. Unutulmamalıdır ki bir problem bizler için önemsenmeyecek bir ölçüde olabilirken bir başka insan için yaşamının durmasına, hareket etmemesine sebebiyet verebilmektedir. O nedenle bu profesyonel süreçte her birey tek ve biriciktir. Hepimizin aile yaşamları, yetiştiğimiz kültür farklı farklıdır ve bu da bizlere problemlerin çeşitliliğini, çözüm yollarının da çeşitliliğini getirmektedir.

Psikolojik Danışma süreci aşamaları olan, iletişimin tek kanallı olmadığı bir süreçtir. İlişki kurma, problemi tanımlama ve somutlaştırma, hedef belirleme, uygun müdahale yöntemlerinin belirlenmesi ve uygulanması, sonlandırma ve izleme olarak aşamalardan oluşan bir süreçtir.

Değerli okuyucularımız, problem çözme becerilerimiz gelişmiş olsa bile zaman zaman bu gücü kendimizde bulamadığımız, var olan probleme odaklanmaktan çok yanına yeni problemler de düşündüğümüz zamanlar olur ve işte bu zamanlarda uzman kişilerden destek almak, sürece dahil olmak kendimizi daha iyi hissetmemizi ve problemlerimizle mücadele etme gücümüzü geri getirecektir.
Bir sonraki yazımızda tekrar görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
 


UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.